Weinviertel

BurgruineWinnice Weinviertel uprawiane są na 15.892 ha lessów, glin, skał i czarnoziemów. Głównymi tutejszymi odmianami są: gruner veltliner (o bardzo charakterystycznym aromacie) i welschriesling. Specjalnością są także odmiany: riesling, weissburgunder, chardonnay, blauer portugieser i zweigelt. Najbardziej godne uwagi wina z okręgu: Matthias Corvinus, Falkensteiner Berggericht, Gruner Hahn, Rudolf von Habsburg, Feenhaube i Urkristall.


Weinviertel jest najprężniej rozwijającym się austriackim okręgiem winiarskim. Rozciąga się na dużym obszarze i jest doskonałym miejscem do odkrywania winnych i kulinarnych przyjemności. Liczne ścieżki rowerowe i piesze ciągną się wzdłuż urokliwych miasteczek, malowniczych wiosek i nastrojowych zamczysk.

O licznych związkach z winem świadczą znajdujące się w tutejszych miasteczkach “Kellergassen”: urocze uliczki przy których stoją rzędem piwnice, przypominające ozdobione sztukaterią domki. W piwnicach tych tłoczy się wino – głównie z odmiany gruner veltliner.

Najważniejszym ośrodkiem zachodniej części Weinviertel jest Retz, 700-letnie miasto winiarskie, położone na glebach gliniastych i marglowych. Retz słynie ze swych podziemi: długich na ponad 26 kilometrów, wykutych piwnic, które – wraz zabytkowymi budynkami miasta – stanowią turystyczną atrakcję.

Innymi centrami winiarskimi zachodniego Weinviertel są: Pulkautal, Mailberg, Roschitz i tereny wokół Hollabrunn i Hohenwarth.

Dolina Pulkautal, na południe od Retz, ciągnie się wzdłuż rzeki noszącej to samo imię. W okolicach Haugsdorfan i Jetzelsdorf znajdują się uprawy czerwonych odmian. Otoczony falistymi wzgórzami okręg Mailsberg - z zamkiem Mailsberg - jest znany ze swych szlachetnych win. Po wizycie w sennym, średniowiecznym Eggenburg, wycieczka do Roschitz dostarczyć może niezwykle wiele przyjemności. Tutejsze gleby piaszczysto-gliniaste oraz lessy bogate w potas rodzą wyjątkowo świeże i owocowe białe wina.

Schrattenthal słynie ze średniowiecznej, warownej kaplicy obronnej oraz białych i czerwonych odmian winorośli uprawianych w nieomal śródziemnomorskim klimacie.

We wschodniej części Weinviertel znajdują się gminy winiarskie: Poysdorf, Herrnbaumgarten, Falkenstein, Mistelbach, Zistersdorf, Matzen, Wolkensdorf i Korneuburg. Na południowych zboczach wzgórz Falkenstein ulokowało się Poysdorf – jedno z najbardziej malowniczych miast winiarskich Austrii, cieszące się rozległymi terenami upraw niezwykle cenionej odmiany gruner veltliner. Ale w Poysdorf robi się także inne, tańsze wina, które służą jako tzw. wina bazowe, używane do wyrobu tradycyjnych austriackich win musujących (których ostateczna produkcja odbywa się przeważnie w Wiedniu).

Ukryte w dolinie Muhlbach, otoczone porośniętymi lasem wzgórzami, leży dziewięćsetletnie miasteczko winiarskie Falkenstein. “Kellergassen” miasteczka wabią romantycznym urokiem i zachęcają do złożenia należnego hołdu starej kulturze domów-tłoczni win.

W niewielkiej odległości leży gospodarcze i kulturalne centrum wschodniego Weinviertel: Mistelbach. Gospody “Buschenschanken” – należące do winiarzy, którzy oferują tu własnej produkcji jedzenie i wino – dają szansę degustacji rozmaitych win z regionu.

Przedzielone lasami wzgórza Matzener znane są z innej specjalności – ich północna część rodzi świeże wina musujące, natomiast część południowa daje wina pełne i kwiatowe.

Wokół Wolkersdorf rozciąga się urodzajny Marchfeld, którego suchy klimat zapewnia zdrowy rozwój wielu odmian; gruner veltliner, welschriesling, blauer burgunder i zweigelt.

Tuż pod Wiedniem znajduje się miasteczko Kroneuburg. W jego okolicach dominuje odmiana gruner veltliner: tutejsze wina są lekkie i musujące, o aromatycznym bukiecie.