Kurs wiedzy o winie, czyli enologii, jest przeznaczony zarówno dla amatorów dobrego wina, jak i dla osób mających z nim styczność z racji swojej profesji.
Od początku program kursu ENO 1 zmieniał się i rozwijał. M. in. wprowadzono fakultatywny temat: "Uprawa winorośli".
Tematy kursu:
- Co mówi etykieta, czyli
klasyfikacja i typologia win
Umiejętność odczytania i rozszyfrowania etykiety wina - jak poruszać się w gąszczu nazw, regionów, typów i fachowych oznaczeń? Jaki jest związek pomiędzy informacjami podanymi na etykiecie a rodzajem i jakością wina? Podstawowa wiedza na.
- Tajemnice
produkcji różnych rodzajów win
Zrozumienie istotnych cech poszczególnych rodzajów win nie jest możliwe bez podstaw wiedzy na temat sposobów ich produkcji. Proces produkcji decyduje o charakterze wina: jego typie, jakości, walorach odbieranych w czasie degustacji, itp.
- Wprowadzenie
do degustacji
Wzrok, węch, smak (a czasem również dotyk i słuch) – degustacja wina angażuje i rozwija wszystkie zmysły jakimi dysponuje człowiek. W ramach zajęć przewidziano ćwiczenia pamięci węchowej i podstawy słownictwa fachowego. Poznanie technik degustacyjnych pozwoli opisać właściwości wina, wyodrębnić poszczególne aromaty i składniki smaku, osądzić ich złożoność i równowagę oraz dokonać całościowej oceny według przyjętych kryteriów.
Dodatkowo istnieje możliwość przeprowadzenia badania progów wrażliwości smakowej uczestników kursu.
- Degustacja
wybranych gatunków win
W trakcie degustacji uczestnicy kursu spotkają się z 14-toma wybranymi gatunkami win, których cechy umożliwią poznanie najważniejszych rodzajów i typów win produkowanych na świecie.
- Zasady
podawania i doboru win do potraw
Właściwe podanie wina wymaga zachowania szeregu rygorów: odpowiedniego kieliszka, właściwej temperatury, przestrzegania kolejności podawania, itd. Odrębnym zagadnieniem jest właściwy dobór wina do potraw.
- Wino w
historii i kulturze
Program kursu przewiduje również kilka kwadransów poświęconych liczącej kilka tysięcy lat historii wina oraz jego szczególnej roli w tradycji naszego kręgu kulturowego, religii, sztuce, itp.
Wiedza o tym, jak i gdzie kupować
wino, jak je przewieźć do domu, jak przechowywać, jak sobie radzić
z “opornym” korkiem, itp.
PRZYKŁADOWY PROGRAM
KURSU
Dzień pierwszy (sobota)
Przed południem (9.30 – 13.00):
- Wstęp do degustacji – skład wina, zasady profesjonalnej degustacji
- Nauka słownictwa, sztuka mówienia o winie.
- Test pamięci węchowej
- Degustacja wybranych 5 gatunków win
Po południu (14.30 – 18.00):
- Pojęcie apelacji
- Podstawowa wiedza o produkcji win białych, czerwonych i słodkich
- Geografia wina – regiony winiarskie
- Najważniejsze odmiany winorośli
- Degustacja 7 gatunków win
Dzień drugi (niedziela)
Przed południem (9.30 – 13.00):
- Produkcja win musujących
- Świat wina – style, mody, zjawiska
- Klasyfikacja i typologia win. Sztuka czytania etykiet
- Degustacja 6 gatunków win
Po południu (14.00 – 17.30):
- Dobór win do potraw
- Strategia nabywcy - jak kupować. Przechowywanie i podawanie wina
- Degustacja 7 gatunków win
ORGANIZACJA KURSU
Zajęcia odbywają się w grupach liczących nie miej niż 9 i nie więcej niż 15 osób. Kurs, prowadzony przez jednego lub dwóch wykładowców, obejmuje wykłady tematyczne i zajęcia seminaryjne połączone z degustacją wybranych gatunków win.
Podobnie jak w przypadku ENO 1 program kursu może być poszerzony o tematy dodatkowe (np. uprawa winorośli lub elementy wiedzy sommeliera).
Materiały szkoleniowe:
- skrypt autorstwa wykładowców Akademii Wina ICEO i Collegium Vini
- zestaw 24+1 win do degustacji
Czas kursu:
zajęcia rozpoczynają się w sobotę o godz. 9.30, a kończą w
niedzielę ok. godz.18.30.
Cena kursu:
920 lub 950 (od listopada 2011) zł od osoby
- W przypadku rezerwacji 2 lub więcej miejsc na eno1 druga i kolejna osoba uzyskuje zniżkę 10%
- Studenci otrzymują zniżkę w wys. 15%
- cena nie obejmuje kosztów pobytu Uczestnika
Zgłoszenie chęci udziału w kursie można przesłać faksem: (12)
623 73 70 lub pocztą elektroniczną na adres
biuro@collegiumvini.pl
Rezerwacja miejsca następuje po wpłacie
należności za kurs.
Przed wpłatą proszę zapoznać się z regulaminem:
»REGULAMIN KURSÓW ENO1
Należność za kurs prosimy wpłacić
na konto:
COLLEGIUM VINI
13 1140 2004 0000 3302 2733 6263
BRE S.A. WBE/ŁÓDŹ
Prosimy o podanie
imienia i nazwiska wpłacającego oraz tytułu
przelewu
ENO 1
Decyzję o
rezygnacji należy zgłosić nie mniej niż 14 dni przed datą
rozpoczęcia kursu.
Szczegółowe informacje dostępne
telefonicznie:
Tel/fax: (12) 623 73 70, 631 41 71, 631 41 70
Kom.: (602) 727 509 lub pod adresem
biuro@collegiumvini.pl
Proszę
o powiadamianie mnie o następnych terminach kursów