o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE

Beaujolais Nouveau'2000 |  Mistrzostwa Polski Sommelierów | Stowarzyszenie Sommelierów Polskich | Wina austriackie w Warszawie i Krakowie |

Mistrzostwa Polski Sommelierów

Na zdjęciu Michał Jancik w Reims w towarzystwie (od prawej): Jacka Jurka (AW ICEO, członek jury TR), Rogera de Calonnes (prezes firmy Ruinart) i Wielkiego Gogolińskiego

AW już trzykrotnie, w 1996, 1998 i w 2000 roku, zorganizowała Mistrzostwa Polski Sommelierów, które stanowiły jednocześnie eliminacje do Mistrzostw Europy Sommelierów odbywających się w Reims w Szampanii (Trophée Ruinart du Meilleur Sommelier d'Europe).
W pierwszej edycji tego konkursu pierwsze miejsce zajęła Sabina Książek z Akademii Wina, na drugim miejscu znalazł się Michał Jancik z restauracji "Pod Aniołami" w Krakowie, a na trzecim Piotr Kamecki z restauracji "Malinowa" w Warszawie.

Dyplomy Michała Jancika

Różnica w poziomie wiedzy, jak i umiejętności, pomiędzy zdobywcami pierwszego i drugiego miejsca była tak niewielka, że jury nie było w stanie zadecydować, która osoba powinna reprezentować nasz kraj na mistrzostwach. Zdecydowano się na dogrywkę. Ostatecznie do Reims na V Mistrzostwa Europy wyjechał Michał Jancik. 

Michał Jancik podczas Mistrzostw Polski Sommelierów

W czasie drugich Mistrzostw Polski Sommelierów zacięty pojedynek w finale stoczyli Piotr Kamecki z restauracji "Malinowa" Hotelu Bristol w Warszawie i Filip Lesiak z restauracji "Wentzl" w Krakowie. W konkursie zwyciężył Piotr Kamecki, który jednocześnie został reprezentantem Polski na VI Mistrzostwa Europy Sommelierów. Drugie miejsce zajął Filip Lesiak, natomiast trzecie Zbigniew Porębski z restauracji Hotelu Edison w Baranowie koło Poznania. Warto zaznaczyć, że Michał Jancik w 1998 roku, jako pierwszy Polak, brał udział w IX Mistrzostwach Świata Sommelierów w Wiedniu. Trzecie Mistrzostwa Polski w 2000 roku przyniosły ponowne zwycięstwo Michałowi Jancikowi z Hotelu Copernicus w Krakowie, który w finale nieznacznie pokonał mistrza poprzedniej edycji Piotra Kameckiego (Centrum Wina). Trzecie miejsce zajął Grzegorz Marzec z Hotelu Silesia w Katowicach. 

powrót do strony głównej