o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
PREZENTACJA WIN HISZPAŃSKICH
D.O. LA MANCHA

13 maja 2002 – Warszawa
14 maja 2002 - Kraków


                                  
1. LA MANCHA



Region

Nazwą La Mancha - pochodzącą od arabskiego słowa “manxa”, czyli wyschnięta ziemia – określa się wyżynę geograficzną leżącą w Kotlinie Nowej Kastylii, w górnej części dorzecza rzeki Gwadiany. Klimat La Manczy jest podzwrotnikowy i kontynentalny, roślinność skąpa (głównie zarośla: garig i tomillar), tereny rozległe i słabo zaludnione. Charakterystyczne dla regionu są rozwinięte zjawiska krasowe.

Kontynentalny charakter klimatu regionu, przejawia się dużą amplitudą roczną temperatur. Regułą są upalne i suche lata (aż do 44ºC) oraz długie, wietrzne i mroźne (–15ºC) zimy.

Aby obraz “wyschniętej ziemi” był pełny, należy wspomnieć o średniej rocznej opadów, która wynosi ok. 400 mm (a bywają lata, gdy nie przekracza 300 mm - dla porównania: w okolicach Krakowa rocznie spada ok. 600 mm deszczu).

Z administracyjnego punktu widzenia Region La Mancha obejmuje około 30.700 km² i dzieli się na cztery prowincje: Albacete, Cuenca, Ciudad Real i Toledo.

Region La Mancha, który w historii kultury zasłynął dzięki Miguelowi de Cervantesowi, autorowi powieści o Don Kichocie, ma charakter rolniczy i jest znany z hodowli owiec, uprawy zbóż, oliwek, migdałów, bawełny, ryżu i - oczywiście – produkcji wina!

Winnice La Manchy rozciągają się na południowej części płaskowyżu, pomiędzy rzeką Tag a górami Sierra Morena. Średnia wysokość tych terenów wynosi pomiędzy 600 a 800 m n.p.m.

Wiatraki, które umieścił w swej powieści Cervantes, są symbolem La Manchy jeszcze z czasów, kiedy region ten kojarzony był głównie z uprawą zbóż. Dziś, dla nowoczesnej La Manchy bardziej typowe są sylwetki zbiorników fermentacyjnych, które niemal całkowicie wyparły tradycyjne tinajas, duże gliniane kadzie.

Zbudowane ze stali nierdzewnej zbiorniki z daleka przypominają... wiatraki bez skrzydeł. Tak łączą się tradycja z nowoczesnością, umożliwiając – dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii – produkcję win wysokiej jakości.

Uprawy winorośli i produkcja wina

Winnice La Manchy datują się od XIII w., kiedy wygnano stąd Arabów.

W kilkaset lat później, dzięki uruchomieniu linii kolejowej łączącej region z Madrytem, La Mancha stała się największym dostawcą win dla stolicy Hiszpanii. W tym czasie produkowano tu głównie tanie wina białe. Sporo winogron – głównie białej odmiany airen - przeznaczano do destylacji.

Obszar uprawy winorośli obejmuje ponad 500.000 ha. Powierzchnia winnic La Manchy jest równa 1/3 wszystkich winnic Hiszpanii. W regionie działa około 3.000 bodeg, spośród których największych 200 wytwarza 55% produkcji.

Doskonałe warunki dla upraw winorośli zawdzięcza La Mancha glebom, których głównymi składnikami są piaski, gliny i skamieniałe wapienie. Te ostatnie są miejscami tak twarde, że wymagają drążenia specjalnych otworów dla korzeni winorośli.

Zbiory z hektara są jednak – z powodu nadmiernego wysuszenia – niewysokie (ok. 25 hl/ha).



Winorośli uprawia się na wydzielonych obszarach uprawy (tzw. Zona de Produccion), które łącznie obejmują 182 gminy. Siedzibą Consejo Regulador, instytucji nadzorującej zgodność z produkowanych win z przepisami jakościowymi, jest Alcazar de San Juan. Consejo Regulador przewodniczy Pan José Fenollar.

Pierwsze projekty określenia norm jakościowych, dające podwaliny pod przyszłe działania na rzecz utworzenia apelacji “La Mancha”, wiążą się z ustawą winiarską z 1932 roku. Ostateczny kształt D.O. La Mancha uzyskała w roku 1973. Dziś około 20% produkcji stanowią wina z apelacją .
W ostatnich latach, dzięki wysiłkom wielu ludzi i instytucji, wina z La Manchy zaczęto postrzegać jako produkty wysokiej jakości, a przyszłość regionu – choć wiele jeszcze jest do zrobienia - maluje się w jasnych barwach.

Odmiany

Najważniejszym szczepem La Manchy – zajmującym około 70% powierzchni winnic – jest biały airen. Jest to zarazem najpopularniejszy szczep Hiszpanii, dający wina lekkie, zazwyczaj wytrawne i spożywane jako młode.

Inna ważna biała odmiana: viura (macabeo).

Wśród ciemnych odmian, ciągle będących w mniejszości, największe znaczenie ma cencibel (czyli tempranillo). Dość popularna jest garnacha (grenache).

Coraz wyraźniej zaznaczają swoją obecność odmiany nietypowe dla regionu, ale o znanych w świecie nazwach: chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot.



Dwa szczepy - pardillo i moravia - tracą na znaczeniu: od roku 2007 nie będzie już można produkować z nich win z apelacją La Mancha



fot. Paweł WROŃSKI
FIRMY BIORĄCE UDZIAŁ W PREZENTACJI I ICH WINA


powrót do strony głównej