o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

ďťż
SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursĂłw

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIĹťSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
TOKAJ, EGER
DEGUSTACJA WIN
17.04.2002 WARSZAWA


    

EGER


DEBRŐI HÁRSLEVELŰ 2001, KER-COOP Verpelet
Białe, półwytrawne

Wino o jasnosłomkowej barwie i typowym dla odmiany hárslevelű, miodowo-kwiatowym (kwiat brzoskwini) aromacie. W ustach gładkie i okrągłe, o wyraźnej, równoważącej słodycz kwasowości. Enolog: Lajos VARSANI.

EGRI BIKAVÉR 1999 BARRIQUE, Instytut Enologiczny (Eger)
Czerwone, wytrawne

Suknia rubinowa, śreniointensywna, o czystym bukiecie świeżych czerwonych owoców, z nutką przypraw, skóry i charakterystycznym dla win dojrzewających w beczkach zapachem dymnym. Wino o przyjemnej goryczce, okrągłe i ekstraktywne, którego śladową słodycz doskonale równoważy kwasowość. Eleganckie i długie.
Enolog: Lajos GAL.



LABIRINTOS EGRI PINOT NOIR 2000, GIA (Tibor GAL)
Czerwone, wytrawne

Ciepła rubinowa barwa, aromat wiśni (tzw. „szklanek” i wiśni w czekoladzie), goździków i przypraw, połączony z delikatną nutą spalenizny pojawiającą się w finale. W ustach żywe, ciężkie, dojrzałe, bogate w taniny. Doskonale zrównoważony kwasowością alkohol. Bardzo ekstraktywne ale – jak dotąd – nie złożone, ciągle jeszcze oczekuje pełni swej dojrzałości.
Tibor GAL pracował jako enolog w winiarni Lodovico ANTINORIEGO, produkującej ornellaię, najsłynniejszego - obok sassicaii, solaii i tignanello - super- toskana! W 1998 roku Tibor GAL został wybrany „Winiarzem Roku”.

 
VILI PAPA 1999 CUVEE, Vilmos THUMMERER (Eger)

Czerwone, wytrawne

Słynna już mieszanka „Wuja Willa” o ciemnorubinowej sukni i złożonym owocowym bukiecie z nutką drewna. Wino doskonale zrównoważone i ekstraktywne, ciężkie, o dużym potencjale starzenia.
Wine Guide Hungary ocenił rocznik 1997 na 85 punktów. Ten sam rocznik, oceniany w roku 2000 uzyskał 93 punkty.
Vilmos THUMMERER został w 1995 wybrany „Winiarzem Roku”.

 

TOKAJ


Po epidemii filoksery - pod koniec XIX w. - spośród licznych szczepów uprawianych w Tokaju znaczenie uzyskały trzy odmiany: furmint, hárslevelű i muscat lunel.

Furmint ma prawie wszystkie pożądane cechy idealnego, modelowego szczepu winorośli: jest odporny na choroby, dobrze znosi zimowe mrozy i lubi nasłonecznione miejsca. Gorące lata i ciepłe jesienie, urozmaicane deszczami, pozwalają dojrzeć złotożółtym jagodom. Późno dojrzewającą odmianę cechuje duży potencjał starzenia.

Tokaji Furmint dry 2000 Mandolás Oremus

Pomiędzy miasteczkami Tokaj i Sarospatak leży senna wioska Tolcsva. To tu Hiszpanie ze słynnej firmy Vega Sicilia założyli firmę „Oremus” - łac. „módlmy się” – której nazwa pochodzi od starej winnicy, przed laty należącej do znakomitego rodu Rakoczych. Również inne winnice Oremusa chlubią się wielowiekowym rodowodem.
Oprócz rozrzuconych po regionie winnic, Oremus odkupił też od państwa zapasy starych, doskonałych roczników – w tym legendarnego już 1972. Wszystkie te wina można próbować na miejscu, w piwnicach w Tolcsva.
Mandolas (po polsku: „migdałowa”) to nazwa kilkusetletniej winnicy, z której pochodzą grona. O wysokiej jakości win decyduje ekspozycja słoneczna stoku, panujący tu mikroklimat i wulkaniczna gleba.
Winnica Mandolas znajduje się w samym centrum regionu. Obsadzona jest wyłącznie odmianą furmint.

Rocznik 2000
Rocznik 2000 uznano w Tokaju za wybitny. Uchodzi za jeden z najlepszych roczników dekady, a być może i stulecia. Lato zaczęło się już pod koniec kwietnia i było bardzo gorące i suche. Winogrona z tego rocznika mają szczególnie dużą koncentrację cukru, są bardzo złożone i mają cudowny bukiet.

Tokaji Furmint dry Mandolas 2000: eleganckie, świeże, wytrawne wino o wysokiej - ale zrównoważonej - zawartości alkoholu (14,5%) i aromacie zielonych jabłek, skoszonej trawy, migdałów. Smak lekko mineralny, owocowy z niuansami waniliowymi, typowymi dla win fermentujących i starzonych w dębowych beczkach. Furmint Oremusa spędza w nich około czterech miesięcy.
W ustach zrównoważone, okrągłe i zaskakująco gładkie - ale o wyrazistej i mocnej kwasowości. W finale na nowo pojawiają się aromaty mineralne.

Tokaji Furmint dry Mandolas 2000 polecany jest do białych mięs, drobiu i ryb (łosoś, pstrąg).

Hárslevelű to drugi, obok furminta, szczep Tokaju. Daje dobrze zbalansowane wina o bogatych aromatach miodowo – kwiatowych. Late Harvest oznacza późny zbiór: zbierane pod koniec października, grona są przejrzałe i częściowo zbotrytyzowane (zaatakowane przez pleśń szlachetną).
Nazwa odmiany oznacza “liść lipy” - ze względu na zbliżony kształt... liści właśnie! Przez czysty przypadek również aromat hárslevelű przypomina aromat kwiatów lipy.

Tokaji Hárslevelű Late Harvest 2000 Hétszőlő

Hétszőlő to jedna z najsławniejszych winnic w Tokaju. Założyła ją w 1502 roku rodzina Garajów, którzy połączyli siedem mniejszych winnic. Stąd pochodzi nazwa Hétszőlő, oznaczająca "siedem winnic". Hétszőlő przeszło w ręce Gaspara Karoli, pierwszego tłumacza Biblii na język węgierski. W latach 1646-1711 winnica należała do rodu Rakoczych, a następne dwa wieki do dworu austro-węgierskiego. Pod koniec XX wieku w Hétszőlő kapitał zainwestowała francuska grupa GMF, właściciel słynnych bordoskich posiadłości Chateau Beychevelle i Chateau Beaumont. Do Hétszőlő należy słynna piwnica Rakoczych w centrum miasta Tokaj.

Tokaji Hárslevelű Late Harvest 2000 Hétszőlő: wino o barwie zielono-żółtej i żywym połysku. Charakterystyczne aromaty miodowe, kwiatowe (rezeda) i owoców cytrusowych. Wino w smaku gładkie, jedwabiste, okrągłe, harmonijne i eleganckie.
Polecane jako aperitif, do foie gras i serów. Także do ryb w sosach i cytrynie, kaczki w owocach i niezbyt słodkich deserów i owoców. Podawać w temperaturze 12ºC. Zawartość alkoholu: 12 %.

DISZNÓKŐ

Winnice Disznókő rozciągają się na ponad 150 hekatarach na południowym krańcu Tokaju. Już w 1734, dekretem królewskim, posiadłość została sklasyfikowana jako doskonałe „terroir” Tokaju. Przez stulecia należała do licznych znanych rodzin węgierskich, będąc zawsze powodem do dumy dla swoich właścicieli. W końcu XIX w. Disznókő należało do Arcyksięcia Józefa Habsburga. Nazwa Disznókő oznacza: „Skała dzika” (od wielkiego kamienia w kształcie głowy tego zwierzęcia). W 1992 roku posiadłość została kupiona przez AXA-Millésimes (posiadającej m.in.: Chateau Pichon- Longueville, Chateau Suduiraut, Quinta do Noval).W ślad za zamianą poszły inwestycje w winnice (plantowanie) i nowe możliwości rozwoju technologicznego. Dziś wina z Disznókő należą do najsłynniejszych w regionie, a nowy styl win tokajskich określa się mianem „stylu Disznókő”. 

Tokaji Édes Szamorodni 1994 Disznókő

Szamorodni to polskie słowo oznaczające wino zrobione z nie selekcjonowanych gron. Winogrona, z których robi się Szamorodni zbiera się późno, gdy część z nich pokryta jest już szlachetną pleśnią.
Wino dojrzewa co najmniej dwa lata, z czego przynajmniej rok w dębowych beczkach. Szamorodni jest winem nie nadmiernie słodkim i niezbyt ciężkim – idealnym na aperitif. Występuje w postaci słodkiej (edes) i wytrawnej (szaraz).

Rocznik 1994
Lato 1994 w Tokaju było suche i gorące. Grona przeznaczone na aszú zaczęły dojrzewać już w połowie września, ale rozwój szlachetnej pleśni trwał bardzo długo. Dlatego w winnicach Disznókő wyprodukowano niewiele tokaju aszú. Rocznik okazał się za to znakomity dla tokaju szamorodni, do produkcji którego nie trzeba selekcjonować gron. Najlepsze winogrona pochodziły ze starych winnic obsadzonych szczepem hárslevelű.

Tokaji Édes Szamorodni 1994 Disznókő

Wino ma kolor bladożółty. W eleganckim bukiecie wyczuwa się nuty miodu kwiatowego, rodzynek, migdałów, wanilii i kwiatów konwalii i głogu. W ustach harmonijne, pełne i okrągłe. Nadaje się świetnie na aperitif, do pasztetu z gęsich wątróbek, sera koziego i do deserów. Temperatura serwowania: 12ºC.

Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1995 Disznókő

Tokaje aszú, to intensywne i złożone wina o niezwykle bogatym aromacie (rodzynki, miód, morele, kasztany), wyjątkowo zrównoważone dzięki charakterystycznej kwasowości. Barwa bursztynowa. Wina aszú powinny być przed podaniem lekko schłodzone (12-14ºC). Polecane jako aperitif, do pasztetu z gęsich wątróbek, deserów i... cygar. Winobranie jest długie i pracochłonne: grona aszú zbiera się ręcznie, zawsze kilka razy, wybierając z kiści najlepiej zbotrytyzowane jagody. W piwnicach Disznókő tokaje aszú dojrzewają w beczkach przez 3 lata, butelkowane, a następnie starzone są przez rok w butelkach. Liczba puttonów oznacza ilość zbotrytyzowanych gron dodanych do wina bazowego i wpływa na koncentrację wina. Putton to wiadro o pojemności 25 kilogramów. 

Rocznik 1995

Wyjątkowo gorące i suche lato pozwoliło gronom dojrzeć stosunkowo wcześnie. W drugiej połowie września doszło do załamania pogody. Nagłe ochłodzenie i deszcze mogły doprowadzić do niepożądanego, nadmiernego rozwoju pleśni szlachetnej. Jednak kiedy już wydawało się, że zbiory są zagrożone, nastał słoneczny, wietrzny i ciepły październik, a wiatr błyskawicznie osuszył jagody. Długa i słoneczna jesień umożliwiła zbiory gron aszú aż do listopada. Aszú z 1995 ma charakter owocowy i wyraźnie wyczuwalną kwasowość, pozwalającą dobrze rokować o jego przyszłości.

Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1995 Disznókő

Wino z odmian: furmint (60 %), hárslevelű (30%) i zéta (10 %). Wino o barwie złotożółtej, z połyskiem. Aromaty kwiatowe i owoców egzotycznych (nektaryna, guawa), miodu akacjowego, kwitnącej brzoskwini, migdałów. Intensywne cytrusy (skórka pomarańczowa!) mogą być wyczuwalne zarówno w zapachu, jak i smaku.. Wino pełne, okrągłe, jedwabiste i długie, z odrobiną przypraw (koper, mięta). Można podawać je z foie gras, serami pleśniowymi - a niekiedy nawet z niektórymi daniami głównymi (słodko-kwaśna kuchnia kantońska, drób w owocach). Świetnie pasuje również do deserów owocowych, lodów.
Tokaj Aszú to także doskonałe wino do medytacji. Nie potrzebuje wtedy żadnych dodatków... może z wyjątkiem dobrego cygara. Zawartość alkoholu 11,6 %.

fot. Paweł WROŃSKI


powrót do strony głównej