o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
REGIONY I APELACJE

Łączna powierzchnia upraw winorośli w kraju wynosi 1.200.00 ha (14,7% powierzchni światowej). Pod względem powierzchni winnic Hiszpania zajmuje pierwsze miejsce w świecie, natomiast wielkość produkcji - 39.400.00 litrów - daje jej trzecie miejsce w świecie. Hiszpania jest również trzecim eksporterem wina na świecie. Główne rynki zbytu: Niemcy, Wlk. Brytania i Stany Zjednoczone.

Winiarstwo jest ważną dziedziną życia gospodarczego i społecznego: co ósmy pracownik jest zatrudniony lub związany z tą gałęzią gospodarki.

W Hiszpanii istnieją 62 obszary DO, które obejmują połowę całego obszaru upraw winorośli.


Królestwo Hiszpanii dzieli się na 17 prowincji - regionów autonomicznych (tzw. comunidades autonomas). Regiony winiarskie Nawarra, Estremadura i La Rioja noszą nazwy prowincji. Toro jest regionem winiarskim położonym w prowincji Kastylia-Leon.

Prezentacja win obejmuje wina z Nawarra, La Rioja, Toro, Estremadura oraz wina stołowe.

PROWINCJE I WINA


NAWARRA (Navarra) leży w północnej części kraju. Powierzchnia: 10,4 tys. km2, liczba mieszkańców: 518 tys. (1992), stolica: Pampeluna, najważniejsze miasta: Tudela i Estella. Nawarra rozciąga się od podnóża Pirenejów po dolinę Ebro: na północy obszar górzysty, na południu wyżynny, pagórkowaty (Kotlina Aragońska)

Klimat podzwrotnikowy morski, przechodzący na południu regionu w kontynentalny, suchy. Stosunkowo - zwłaszcza w północnej części - surowy, zbliżony do polskiego: przymrozki zdarzają się nawet późną wiosną. Południowe tereny wymagają nawadniania.

Region rolniczy - choć gleby raczej słabe - głównie uprawy: pszenicy, kukurydzy, winorośli, słonecznika, oliwek i warzyw oraz sady owocowe. Stosunkowo rozwinięta hodowla bydła i owiec. Duże obszary leśne. Liczne rzeki: najważniejsze z nich to Ebro, Aragón i Arga.

Gałęzie przemysłu: wydobywczy (magnezyty i sól kamienna), maszynowy, chemiczny, włókienniczy, drzewny i spożywczy.

Pod względem turystycznym gwiazdą jest Pampeluna. W lipcu, w trakcie Fiesta de San Fermin, odbywa się słynne, opisane przez Hemingwaya w powieści "Słońce też wschodzi", encierro (czyli gonitwa byków i ludzi po ulicach miasta). Wielu turystów przyciągają także zamki w dolinie rzeki Aragón. Najczęściej jednak przez Nawarrę przejeżdża się w drodze do Santiago de Compostela - miejsca pielgrzymek do grobu św. Jakuba (patrona Hiszpanii). Droga ta - jedna z najstarszych i najsłynniejszych tras pielgrzymek w Europie - biegnie przez północną część Nawarry, m.in. przez przez Roncesvalles, słynne z "Pieśni o Rolandzie".

Denominación de Origen Navarra - do niedawna hasło "wina z Nawarry" oznaczało wina - różowe lub czerwone - wyprodukowane z odmiany garnacha. Od lat osiemdziesiątych XX w. w regionie pojawiły się szczepy "światowe", a jakość produkcji zaczęła gwałtownie wzrastać. I choć do dziś największe terytoria obejmują uprawy odmian garnacha i tempranillo, to sporą popularność zyskały także cabernet sauvignon, merlot i chardonnay.

Na obszarze DO Navarra uprawia się następujące odmiany:
  • białe: viura, chardonnay, moscatel grano menudo, malvasía, garnacha blanca
  • ciemne: tempranillo, garnacha tinta, cabernet sauvignon, merlot, graciano, mazuelo.


Co roku powstaje od 50 do 55 mln litrów win ze znakiem DO Navarra. Najwięcej - 58% - czerwonych, 33% różowych i tylko 9 % białych.

Obszar DO Navarra obejmuje ponad 14.000 ha i dzieli się na 5 okręgów:

  • na północy : Tierra Estelle, Valdizarbe i Baja Montaña
  • w części środkowej: Ribera Alta
  • na południu: Ribera Baja
Gleby głównie wapienne i piaskowe, o bardzo zróżnicowanej budowie, niezbyt ciężkie.

ESTREMADURA (Extremadura, z łac. ziemia odległa, dzika) południowo-zachodnia część Hiszpanii, blisko granicy z Portugalią. Region ubogich gleb, słabo zaludniony. Najwięcej mieszkańców zamieszkuje stosunkowo najbardziej urodzajne tereny wokół rzek Alagon i Gwadiana.
Estremadura jest najbardziej tradycyjną częścią Hiszpanii. Jednak pomimo wspaniałych zabytków (akwedukt, znakomicie zachowany amfiteatr z czasów rzymskich, sanktuarium w Guadelupe) dociera tu - ze względu na kłopoty z dojazdem i brak lotnisk - stosunkowo niewielu turystów. Największe miasta - Caceres, Merida i Badajoz. Wina z Estremadury (podobnie jak z nieodległej La Manczy) często służyły do produkcji brandy de jerez.

Obszar Tierra de Barros (ziemia mulista) wchodzi w skład DO Ribera del Guadiana. Główne odmiany: cayetana blanca, pardina , tempranillo, garnacha i cabernet sauvignon. Klimat suchy, gorący (opady od 350 do 450 mm rocznie).

TORO - zachodnia część Kastylii-Leon. Przez lata słynął z mocnego, ciemnoczerwonego wina, najczęściej produkowanego z lokalnej odmiany spokrewnionej z tinto fino i tempranillo - tinta de toro. W regionie powstaje też sporo win białych, głównie z odmiany malvasia. Region przeżywający w ostatnich latach niezwykle dynamiczny rozwój, choć ciągle jeszcze - ze względu na krótki czas jaki upłynął od poczynionych inwestycji - trudno ocenić prawdziwy potencjał drzemiący w tych winach.

DO Toro powstała w 1987 roku. Klimat kontynentalny, z wpływami atlantyckimi, do 400 mm opadów i 3.000 godzin słonecznych rocznie.

Na obszarze DO Toro uprawia się następujące odmiany: - białe: verdejo, malvasía - ciemne: garnacha tinta, tinta de toro

LA RIOJA (do 1980 prowincja Logroño) - prowincja autonomiczna sąsiadująca z Nawarrą, Krajem Basków, Aragonią, Kastylią-La Manczą i Kastylią-Leon. Stolica: Logroño. Pozostałe miasta: Calahorra, Arnedo, Haro.

DOCa (Denominación de Origen Calificada) Rioja obejmuje obszar złożony z części trzech prowincji: La Rioja, Kraj Basków i Nawarra. Rioja dzieli się na trzy okręgi: Rioja Alta, Rioja Baja i Rioja Alavesa.

Winnice o powierzchni ok. 50.000 ha rozciągają się po obu stronach rzeki Ebro od Sierra de Cantabria do Sierra de la Demanada.
Roczna produkcja wina: ok. 2.500.000 hl. Region o wielkich tradycjach: jeden z pierwszych dokumentów w języku kastylijskim opisuje obszary nad rzeką Ebro jako doskonałe miejsce do uprawy winorośli.

Epidemia filoksery we Francji i dogodne połączenie kolejowe zdecydowały pod koniec XIX w. o międzynarodowej karierze win z La Rioja. W mniej więcej tym samym czasie pojawiły się w regionie beczki barrique - i tak powstała rioja w kształcie zbliżonym do dzisiejszego. Dla wielu osób do dziś ta nazwa jest synonimem pojęcia "hiszpańskie wino", co daje regionowi znakomitą pozycję marketingową. W La Rioja powstają wina białe, czerwone i różowe.

Na obszarze DOCa Rioja uprawia się następujące odmiany:
  • białe: viura, garnacha blanca, malvasia
  • ciemne: tempranillo, garnacha tinta, mazuelo, graciano


powrót do strony głównej