o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator

SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursów

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
LA MANCHA. OPIS REGIONU I D.O.


REGION LA MANCHA

La Mancha: jeden z 17 regionów Królestwa Hiszpanii, obejmuje ponad 30.000 km² i dzieli się na cztery prowincje: Albacete, Cuenca, Ciudad Real i Toledo.

La Mancha (arabskie słowo “manxa” oznacza “wyschnięta ziemia”) jest wyżyną geograficzną leżącą w Kotlinie Nowej Kastylii, w górnej części dorzecza rzeki Gwadiany. 
Charakter rolniczy, tereny rozległe i słabo zaludnione: hodowla owiec, uprawy zbóż, oliwek, migdałów, bawełny, ryżu i winorośli. 

Winnice w La Manczy pojawiły się już w XIII w., kiedy wygnano stąd Arabów. W kilkaset lat później, dzięki uruchomieniu linii kolejowej łączącej region z Madrytem, La Mancha stała się największym dostawcą win dla stolicy Hiszpanii. W tym czasie produkowano tu głównie tanie wina białe z odmiany airén, z których wiele przeznaczano do destylacji. Aż do lat 70. XX wieku ziemie w regionie były niewielkiej wartości. Mniej więcej 30 lat temu w La Manczy rozpoczęły się pierwsze inwestycje, a ziemia zaczęła drożeć. Obecnie jest to prężnie rozwijający się i  otwarty na świat region winiarski.

 

Klimat: charakter kontynentalny, duża amplituda roczna temperatur. Lata upalne i suche (do 44ºC), zimy długie, wietrzne i mroźne (do –22ºC)

Średnia roczna temperatura: 13,5 do 14,8ºC 

Średnia roczna opadów: ok. 400 mm (głównie zimą)

Średnia roczna godzin słonecznych: 3.000 

Średnia roczna ilość dni bezchmurnych: 200

Gleby: gliny i piaski, kamieniste, wapienne, niekiedy kredowe

Roślinność: skąpa (głównie zarośla: garig i tomillar) 

[POWIĘKSZENIE]


D.O. LA MANCHA

Data ustanowienia: 1976 

Powierzchnia upraw DO La Mancha: ponad 193.000 ha (największa D.O. Hiszpanii)

Wydajność z hektara: 6.000 kg (39 hl) dla odmiany airén i 5.000 (33 hl) dla odmian ciemnych. 

Gęstość nasady: 1.200 do 1.600 stóp na hektar - bardzo niska z powodu niedoboru wody. W niektórych winnicach krzewy sadzi się w odległości 2,5 m jeden od drugiego.

 

Ilość firm zrzeszonych w Consejo Regulador DO La Mancha: 301 (w roku 2000)

Produkcja łącznie: 1.095.000 hl (2001)

Eksport łącznie: 10.010.604 but. (2000).


Winnice DO La Mancha rozciągają się na południowej części płaskowyżu, pomiędzy rzeką Tag a górami Sierra Morena. Na północy dochodzą do D.O. Vinos de Madrid, od południowej strony otaczają D.O. Valdepeñas. Średnia wysokość tych terenów wynosi pomiędzy 600 a 800 m n.p.m. Winorośli uprawia się na wydzielonych obszarach uprawy (tzw. Zona de Produccion), które łącznie obejmują 182 gminy. 



Suchy klimat pozwala nie obawiać się chorób pleśniowych – region doskonale się nadaje do prowadzenia upraw ekologicznych. 

Licznie występujące skamieniałe wapienie są niekiedy tak twarde, że wymagają drążenia specjalnych otworów dla korzeni winorośli.

Consejo Regulador D.O. La Mancha
Avda. Criptana, 73
Apartado 194
13600 Alcázar de San Juan (Ciudad Real)
Tel: (+34) 926 541 523
Fax: (+34) 926 588 040
www.lamanchado.es
e-mail: consejo@lamanchado.es


UPRAWA WINOROŚLI I PRODUKCJA WINA

Odmiany białe: 

- airén - najpopularniejszy szczep Hiszpanii, zajmuje około 70% powierzchni winnic La Manczy. Daje wina lekkie, zazwyczaj wytrawne i najczęściej spożywane jako młode: owocowe, rześkie i świeże. Jest doskonale dostosowany do warunków regionu; jego liście chronią grona przed słońcem. Do niedawna uważany za odmianę drugorzędną i bez przyszłości, w ostatnich latach udowodnił, że odpowiednio traktowany potrafi przynieść interesujące rezultaty. 



Obecnie przeprowadza się więc zbiory nieco wcześniej (co pozwala zachować wyższy poziom kwasowości i „ożywia” wino), tłoczy bardzo delikatnie i poddaje powolnej fermentacji w niskiej temperaturze. Tak przeprowadzona winifikacja pozwala zachować świeżość i pełnię owocowych aromatów, a jednocześnie pozbyć się pewnych nieciekawych nut zapachowych. Rezultat: dobre, niedrogie i bezpretensjonalne wino na co dzień. 

Pozostałe ważne odmiany białe: 

- viura (macabeo) – dość złożone aromaty owocowe, wyraźna kwasowość. Często używana do produkcji win musujących i crianza. 



- chardonnay – dobrze zbudowane, ładnie się starzeje i doskonale znosi beczkę, aromaty owoców tropikalnych: melona, bananów i ananasa.

- sauvignon blanc - bogate aromaty (świeżo ścięta trawa i agrest), wysoka kwasowość i łatwość łączenia z airén czy macabeo.

Odmiany ciemne: 

- cencibel (tempranillo) – barwa: od bladowiśniowej (w przypadku win różowych) do wiśniowo-rubinowej i fioletowej (gran reserva), aromaty śliwek, śliwek suszonych i lukrecji. W zależności od wieku i sposobu wytwarzania wina od średnio zbudowanych do potężnych i bogatych.



Pozostałe ważne odmiany ciemne: 

- garnacha (grenache) – często używana do produkcji win różowych. Barwa truskawkowo-różowa, z rubinowymi refleksami i aromatem owoców leśnych.
Wina rześkie, z wigorem – a jednocześnie gładkie i dość zrównoważone. Świetnie nadają się do kupażu i dostosowują do ekstremalnych warunków: dobrze znoszą suszę i upały.



- cabernet sauvignon – wina mocne, ściągające, z wiekiem coraz bardziej eleganckie. Charakterystyczny aromat porzeczkowy – i bardzo złożony, bogaty smak, który dobrze jest nieco „utemperować”: w beczce. Odmiana dopuszczona do uprawy w DO La Mancha od 1996.

- merlot – młode merloty mają wspaniałą, fioletową suknię, są rześkie i miękkie, wręcz stworzone do kupażu z cabernetem lub tempranillo: z takich związków rodzą się wina eleganckie i żywe. Odmiana dopuszczona do uprawy w DO La Mancha od 1996.

- syrah - wina o nasyconej barwie i aromatach czarnego pieprzu, czekolady, śliwek, jeżyn i czarnych jagód. Wina z syrah są bogate w garbniki i nadają się do dojrzewania w beczkach. 

Dwa szczepy - pardilla i moravia - tracą na znaczeniu: od roku 2007 nie będzie już można produkować z nich win jakościowych w ramach apelacji La Mancha.


Rodzaje win:

Wina młode – które należy wypić w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy

Wina produkowane w sposób tradycyjny – których proces dojrzewania jest zbliżony go crianza, ale które nie są starzone w beczce, tylko w tinaja (rodzaj kadzi)



Crianza – dojrzewające przez dwa lata: rok w beczkach i rok w butelkach

Reserva – dojrzewające przez trzy lata: rok w beczkach i dwa lata w butelkach

Gran Reserva – dojrzewające przez trzy lata: dwa lata w beczkach i trzy lata w butelkach



Wina musujące – produkowane metodą tradycyjną i dojrzewające w butelkach przez co najmniej dziewięć miesięcy przed sprzedażą. Mogą być produkowane z każdej dozwolonej odmiany, choć najczęściej są wyrabiane z macabeo.

Temperatury podawania:

Białe i różowe młode: 5-7°C

Białe i różowe tradycyjne: 6-8°C

Czerwone młode: 10-12°C

Crianza i Reserva: 15-18°C

Gran Reserva: 18-20°C

Roczniki:

1980: **** 1982: ****
1983: *** 1984: ****
1985: *** 1986: ***
1987: *** 1988: ***
1989: *** 1990: ****
1991: *** 1992: ****
1993: ***** 1994: ****
1995: *** 1996: ****
1997: **** 1998: *****
1999: **** 2000: ****
2001: **** 2002: ****


Oznaczenia: 

* – niedobry, ** – przeciętny, *** – dobry, **** – bardzo dobry, ***** - wyjątkowy

powrót do strony głównej