o nas kursy dla firm karty CV enoturystyka wydarzenia czytelnia informator


SZKOLENIA DLA FIRM
• Komentowane
  degustacje win

• Degustacje na opak
• Komentowane kolacje
• Indywidualne szkolenia
  winiarskie

• Wyjazdy z winem w tle

KURSY WIEDZY O WINIE
• ENO 1W - info, program
Zgłoś się na kurs
Regulamin ENO1

• ENO 2 - info
Regulamin ENO2/ENO3/ENO4

Archiwum kursĂłw

Numer konta
   bankowego


KURS W PREZENCIE

NAJBLIŻSZE KURSY PODSTAWOWE
WARSZAWA WARSZAWA
• 14/15 maja 2016 rezerwuj
wolne miejsca: 10
ENO2T Francja
ALZACJA
Szkic wyjazdu studyjnego


Będzie to pierwszy desant Collegium Vini na ziemiach żaby i ¶limaka, zatem zaczniemy od najmniej francuskiej czę¶ci Francji. Kraina rieslingów, gewurztraminerów, muscatów, oraz pinotów blanc, gris i noir. Wina wytrawne, vendanges tardives i sélection de grains nobles. Żwiry, margle, granity, bazalty, wapienie.
Odwiedzimy biodynamików i tych, którzy s± w drodze do biodynamizmu. Będziemy bawić głownie w departamencie Haut-Rhin (Górny Ren), czyli tym bardziej cenionym i słynnym. Ale pojedziemy też do Bas-Rhin, odwiedzić André Ostertaga i pokłonić się wiosce Mittelbergheim, gdzie Cz. Miłosz przeżył literacki przełom. Zobaczymy tam twórcę sylvanerów, których nie lubi znany krytyk winiarski z Polski (ten, co to także ma szansę dotrzeć na Skałkę). Po drodze złożymy wizytę u producenta foie-gras i udamy się na audiencję do kultowej Christine Ferber, od przetworów owocowych.

A w wolnych chwilach (których nie będzie, bo program napięty) - lenistwo i wielkie obżarstwo: sztrasburskie pasztety, ser munster (który się rumieni, bo, jak mówi±, munster jest wstydliwy), czekoladnicy w Colmar, pierniki… Zjemy tarty (z cebul± i boczkiem), choucroute (kiszona kapusta na ciepło w sosie winnym, z dodatkami boczku, golonki, parówek i innych) oraz salcesony, pulpety, kiszki, kiełbaski, kiełbasy… Dla wytrwałych: nadziewane wieprzowe żoł±dki. Dla bezmięsnych: ryby w olbrzymich ilo¶ciach. Dla spragnionych: piwo. Dla wszystkich: Hubert Maetz, tutejszy mistrz kucharski (Le Rosenmeer).

Zwiedzimy urocze małe miasteczka oraz miejsce, sk±d się wzięła tzw. francuska choroba (obecnie bezpieczne). A ponadto: Ettore Bugatti, niezwykłe muzeum samochodów w Miluzie, pola golfowe, piesze wycieczki w Wogezy.

Wyjazd samochodowy, na miejscu autokar. Można samolotem: lotnisko w Bazylei, blisko.
Program: 3-4 winiarnie dziennie, po 7 próbek minimum)
Termin: wiosna 2009 (maj/czerwiec, od czwartku do niedzieli, z możliwo¶ci± przedłużenia).

LISTA WINIARNI:

Domaine JOSMEYER
76, rue Clémenceau, WINTZENHEIM
www.josmeyer.com

Domaine ZIND-HUMBRECHT
4, route de Colmar, TURCKHEIM

André OSTERTAG
87, Rue Finkwiller, EPFIG

Domaine Albert SELTZ
21, rue Principale, MITTELBERGHEIM
www.albert-seltz.fr

Domaine André KIENTZLER
Route de Bergheim 50, RIBEAUVILLE
www.vinskientzler.com

Domaine Ernest BURN
8, rue Basse, GUEBERSCHWIHR
www.domaine-burn.fr

Domaine Marcel DEISS
15, route du Vin, BERGHEIM
www.marceldeiss.fr

Domaine WEINBACH:
25, Route du Vin, KAYSERSBERG
www.domaineweinbach.com

HUGEL & FILS
3, rue de la Première Armée, RIQUEWIHR
www.hugel.com

Marc KREYDENWEISS
12, rue Deharbe, ANDLAU
www.kreydenweiss.com

Seppi LANDMANN
20, rue de la Vallée, SOULTZMATT
www.seppi-landmann.fr

Rene MURE
www.mure.com

FOIE-GRAS I INNE PRZYSMAKI

Lucien DORIATH
30, route de Molsheim, SOULTZ-LES-BAINS
www.lucien-doriath.fr

Christine FERBER
18, rue Trois Epis, NIEDERMORSCHWIHR

powrót do strony głównej