O nas

Collegium Vini powstało w 2002 roku.

Zajmujemy się szkoleniami z wiedzy o winie, organizujemy degustacje, spotkania z ludźmi wina  oraz studyjne wyjazdy enoturystyczne.

Współpracujemy z ambasadami i organizacjami winiarskimi.

Collegium Vini nie zajmuje się sprzedażą wina ani nie promuje marek. Nie jest też powiązane z żadną z firm sprzedających wina.

Nasze produkty:

SLOWGUIDE WINE SEMINARS

Bezpłatne webinary, przeznaczone dla branży, prowadzone w jęz. angielskim. Formuła hybrydowa: prezentacja odbywa się on-line, wina (butelki 0,75 l) przesyłane są pod wskazany adres.

FESTIWALE SPOWALNIANIA CZASU

Imprezy w  formie otwartego kiermaszu produktów regionalnych, rękodzieła i win, a także propozycji spędzania wakacji.

APLIKACJA SLOWGUIDE

PROMOCJA WINE AND FOOD

KURSY WIEDZY O WINIE

W latach 2002-2008 odbyło się ponad 130 kursów eno1eno2 i eno3,  głównie w Warszawie i w Krakowie, a ostatnio także we Wrocławiu.

Kursy podstawowe skupiają się na degustacji i rozpoznawaniu win. Podczas dwóch dni degustowanych jest dwadzieścia pięć win.

Kursy wyższego stopnia mają charakter tematyczny, przy czym eno2 traktują zagadnienia bardziej syntetycznie:

  • Północna Francja
  • Grecja
  • Austria
  • Sauvignon Blanc

a eno3 skupiają się na wybranych rocznikach, zjawiskach, apelacjach lub rodzajach win (np.

  • Porto Vinatge 1955-2003
  • Amarone
  • Pessac-Leognan
  • Bordeaux 1986-1998
  • Szampania

Na jednodniowych kursach eno2 i eno3 degustowanych jest około dwudziestu win.

Wszystkie kursy odbywają się w grupach nie większych niż 14 osób. Mają formę wykładów połączonych z degustacją i dyskusją. Wybór win na szkolenia jest wypadkową koncepcji, upodobań prowadzącego, doświadczeń, budżetu oraz dostępnych roczników.

Od 2002 roku kursy Collegium Vini prowadzili: Marek BIEŃCZYK, Wojciech BOŃKOWSKI, Wojciech BOSAK, Wiktor BRUSZEWSKI, Sławomir CHRZCZONOWICZ, Mario CROSTA, Andrzej DASZKIEWICZ, Krzysztof DOBRYŁKO, Wojciech GOGOLIŃSKI, Mariusz KAPCZYŃSKI, Maciej ŁUKASZEWICZ, Stanisław MAJCHERCZYK, Tomasz PRANGE-BARCZYŃSKI, Piotr PIETRZYK, Marcin ZATORSKI.

ENOTURYSTYKA

Kilkudniowe wyjazdy studyjne do regionów winiarskich Europy. Degustacje win, oliw, serów, czekolad, kaw oraz lekcje gotowania, zabytki, muzea, wycieczki, zakupy. W latach 2002-2008 odbyło się 16 wyjazdów studyjnych dla grup od 5 do 45 osób.

Przykładowe pogramy:

Austria:

  • Rust, Neusiedlersee i Mittelburgenland<
  • Burgenland, Kremstal i Wachau

Francja:  Alzacja

Portugalia:  Ribatejo i Setubal, Douro, Dao, Bairrada

  • Włochy: Piemont, Trydent/Górna Adyga
  • Toskania

SZKOLENIA I IMPREZY DLA FIRM

Collegium Vini prowadzi:

  • komentowane degustacje
  • komentowane kolacje z winem
  • indywidualne szkolenia winiarskie
  • wyjazdy z winem w tle